ISALA

17-09-18

Rolina Oosting vertelt over haar werk als Senior operatieassistent Thoraxchirurgie op de OK van Isala.

Na een jaar in Zwitserland te hebben gewerkt ging ik als jong gediplomeerd operatieassistent in 1998 aan de slag in het toenmalig ziekenhuis 'de Weezenlanden'. Een half jaar heb ik als allround operatieassistent gewerkt maar in september 1998 mocht ik dan eindelijk beginnen op de Thoraxchirurgie. Ik vond het best eng en de eerste maanden kwam ik doodmoe thuis na een dag werken. Het was bijna alsof ik weer in mijn leerlingentijd zat, ik moest zoveel nieuwe dingen leren.

Naarmate ik meer mocht doen en de aanvullende opleiding cardiothoracale chirurgie had afgerond, ging ik het leuker en leuker vinden. Thoraxchirurgie was voor mij echt een mooie, andere wereld die openging. Naast de mooie, interessante maar soms ook lastige operaties vind ik de samenwerking tussen chirurgie, anesthesie en perfusie erg leuk. Iedereen weet wat zijn of haar taak is en wat we aan elkaar hebben, we zijn een echt team. In spoedsituaties is dit niet alleen fijn maar ook noodzakelijk.

Thoraxchirurgie is een mooi, maar fysiek, en soms ook mentaal, zwaar onderdeel van ons vak als operatieassistent. Operaties kunnen uren duren waarbij je wel geconcentreerd moet blijven. En hoewel je weet dat er ook patiënten kunnen overlijden, wennen zal dat nooit. Na zo’n vervelende gebeurtenis kunnen we hierover echter wel altijd met het team praten.

Inmiddels ben ik 20 jaar werkzaam op de Thoraxchirurgie en bestaat thoraxchirurgie in Zwolle 30 jaar. In al die jaren is er veel veranderd. De fusie van beide Zwolse ziekenhuizen met uiteindelijk het verhuizen naar, en het werken in nieuwbouw. Ook hebben de robot en de TAVI (percutane klepoperatie) procedures een vaste plek op ons programma gekregen. Eind 2009 mocht ik bij de eerste TAVI procedure zijn en afgelopen juli kon ik ook bij 500ste implantatie aanwezig zijn. Toch ook weer een mooie mijlpaal.

Sinds 2006 ben ik operatieassistent met chirurgische vaardigheden (OACV). Als OACV haal ik, of één van mijn OACV collega’s, een vene uit het been of een arterie uit de arm. Tot 2007 deden we dit nog grotendeels via een open procedure, inmiddels kunnen we met trots zeggen dat wij 99% endoscopisch opereren middels EVH (endoscopic vessel harvesting). Een unicum in Nederland! Het werken in de Isala biedt veel mogelijkheden tot ontwikkeling. Naast mijn werk als operatieassistent, OACV en TAVI teamlid, geef ik ook trainingen voor EVH, veelal in Duitsland. Het is fijn dat ik van Isala, maar zeker ook van mijn collega’s, de mogelijkheid krijg deze trainingen te kunnen geven.

Soms denk ik terug aan Zwitserland. En als de heimwee te erg wordt neem ik hier verlof en ga ik weer even een paar maanden in Zwitserland aan het werk. Voorgoed terug wil ik nu nog even niet. Thoraxchirurgie is echt mijn specialisme en ik heb hier zoveel kansen gekregen om mij te ontwikkelen. Voorlopig blijf ik nog wel even in Zwolle, op de Thoraxchirurgie.

Rolina Oosting is als Senior operatieassistent thoraxchirurgie werkzaam op de OK van Isala.

Regelmatig hebben we vacatures op onze OK’s. Wil je meer weten over werken bij Isala, kijk dan in ons vacatureoverzicht. Ben je geïnteresseerd in achtergrondinformatie, kijk dan op de pagina 'op en rond de OK' .