ISALA

12-07-18

Heidi vertelt je over haar loopbaan als operatieassistent en plusser educatie bij Isala.

“Ik ben direct na het behalen van mijn diploma van het Atheneum begonnen met de opleiding tot operatieassistent. De medische wereld en dan vooral de technische kant, had altijd al mijn interesse, maar de grote verantwoordelijkheden die je als arts hebt, weerhielden mij ervan om geneeskunde te gaan studeren. Dus ben ik op zoek gegaan naar een baan, waar je wel in de kern van het ziekenhuis werkt maar niet eindverantwoordelijk bent. En het werd operatieassistent. Want als operatieassistent sta je met je neus bovenop de meest interessante operaties en maak je deel uit van het team dat patiënten probeert beter te maken. Die samenwerking met verschillende disciplines vind ik heel leuk. Je hebt elkaar echt nodig om de patiënten de beste zorg te kunnen geven!

Ik had het enorm naar mijn zin, maar zo’n twee jaar na mijn diplomering begon het wel een beetje te kriebelen. Ik wilde eigenlijk wel wat meer, maar wat? Alsnog starten met de studie geneeskunde, me verder ontwikkelen als operatieassistent bij één specialisme of misschien een extra taak oppakken? Het werd het laatste en ik werd aangenomen als praktijkcoördinator voor de chirurgie. Inmiddels noemen we deze functie binnen Isala Plusser Educatie. Ik kreeg, in mijn eentje, de verantwoordelijkheid om de opleiding voor operatieassistenten van A tot Z te gaan regelen, toen nog op de locatie Weezenlanden. Inmiddels werk ik met twee collega’s  voor de drie operatiekamercomplexen van Isala.

Samen bepalen we  wie er bij ons in opleiding komt en zorgen we dat alle randvoorwaarden om je als student te ontwikkelen tot een volwaardige operatieassistent geregeld zijn. We hebben schoolverlaters die bij ons in opleiding komen, maar ook mensen die na jaren gewerkt te hebben in een andere sector, besluiten om compleet iets anders te gaan doen. Het is ontzettend leuk om de studenten bij dit traject te begeleiden en ze te zien ontplooien! Een grote groep werkbegeleiders nemen het begeleiden op de operatiekamer voor hun rekening en wij begeleiden en coachen ze daarbij.

Naast het coördineren van de opleiding tot operatieassistent zijn mijn collega’s en ik ook verantwoordelijk voor het organiseren van nascholing voor gediplomeerde operatieassistenten. De ontwikkeling van technieken op de OK gaat onverminderd door en de laatste jaren is er ook steeds meer aandacht voor het aantoonbaar bekwaam zijn van operatieassistenten. Daarom werken we tegenwoordig met een kwaliteitspaspoort voor iedere operatieassistent en zijn we als plussers educatie zeer nauw betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering hiervan.

Met heel veel plezier werk ik nog steeds één dag in de week op de OK. Mijn andere twee werkdagen gebruik ik om mijn werkzaamheden als plusser educatie uit te voeren. Deze combinatie van werkzaamheden maakt mijn werk, ook na ruim zestien jaar, nog steeds enorm leuk en afwisselend!”

Werken op onze OK iets voor jou? Kijk dan in het vacature overzicht.