ISALA

03-01-19

Deze kreet hoor ik regelmatig wanneer ik aan buitenstaanders vertel wat voor werk ik doe. Als ik zeg; ‘Ik werk op de IC’, dan kijken ze me vaak nog heel vaag aan. Maar als ik dan vertel dat ik op de Intensive Care werk, of Intensieve Caré, zoals mijn moeder het de eerste keer noemde (sorry mam ;) ), dan valt het kwartje vaak. Eén van de eerste reacties is dan vaak; ‘Ooh..., wat heftig’ en de uitspraak ‘Dat is vast enorm dankbaar werk’ ontbreekt ook niet.

Maar ja, hoe reageer je dan? Ik kom dan met het antwoord dat het inderdaad ontzettend dankbaar werk is en ja, dat je het één en ander meemaakt en tegenkomt. Heftig? Soms wel, maar meestal doe ik mijn werk en ervaar ik het niet als ‘heftig’. Ik leg uit dat ik daar als professional sta in mijn witte pak, en dat mijn vak en mijn uniform maken dat ik me kan afsluiten van gevoelens en emoties van patiënt en/of familieleden. Want ja…, ik…, als zeer gevoelig mens, zou anders waarschijnlijk de hele tijd meehuilen. Ik denk dat mijn collega’s, patiënten en de familieleden daar niet echt op zitten te wachten en ik weet zeker dat ik dan ook veel minder waarde toevoeg.

Maar ik denk dat ik wel weet waarom mensen zo reageren. Mensen kijken met hun eigen emotie en ervaring naar mijn vak. Ik werk met mensen en het gaat in mijn werk om het leven van een persoon. Iemand die de naasten graag in hun leven hebben én willen houden. En laat ik dan net aanwezig zijn en handelen in een belangrijke en soms zeer spannende gebeurtenis in iemand zijn/haar leven. Ja, dan snap ik de reactie wel. Dus, wat anderen ook denken, ik ervaar mijn werk niet als heftig en ook niet als belangrijker dan het werk van mijn andere collega’s, of het nou de dokter, een collega die in de huishouding of iemand die op de administratie werkt is. Ik vind het knap als je er met al je liefde en passie voor kan zorgen dat de kamers er spik en span uit zien. Ik heb bewondering voor de collega’s die op kantoor werken en zorgen dat alle paperassen in orde zijn. Want dat kan ik heftig vinden :). Dus nee, mijn werk is absoluut niet belangrijker of heftiger, we doen het samen, ieder vanuit zijn/haar eigen kwaliteiten en passie. Samen voor de patiënt die ik toevallig in het bed heb liggen.

Sanne werkt als IC verpleegkundige bij Isala. Zij heeft een Facebookaccount als Isala IC verpleegkundige en vertelt ook daar over haar werk. En ook op Instagram doet zij dit. Ben jij geïnteresseerd in een volgende stap in je carrière en/of jouw mogelijkheden op de IC van Isala? Hou dan het vacatureoverzicht in de gaten, of maak een Jobalert aan.